Uncategorizedvi tycker

Är marketing automation görbart för vem som helst?

By maj 28, 2019 juni 26th, 2019 No Comments
Genom åren har både frågor som diskussion kring marketing automations vara eller icke vara figurerat på marknadsavdelningarna. Funkar det? Gör det nån nytta? Är det inte bara ännu ett buzzword som alla pratar om men som ingen gör för att det helt enkelt inte funkar? Det måste ju vara hur dyrt som helst?

 

Kanske det är så, eller kanske inte

Det enda som egentligen går att säga om det är att du får tillbaks på det du investerar i det. Det går att göra mycket med enkla medel men också oerhört mycket mer med ännu bättre förutsättningar. Men vilket är bäst då? Jo, det som du känner är anpassat för det syfte du vill uppnå med just dina mottagare.

Genom att automatisera vissa delar i kommunikationen kan både informera och förebygga, agera och reagera på kundernas och mottagarnas behov. I mötet med kunderna eller mottagarna, oavsett om det är via besök på webben och sign-ups eller via ett köp, så samlas det upp en massa information om dem som går att använda för smarta flöden och kundresor.

Lagom okomplicerat

Om man förhåller sig till marketing automation på ett lagomt okomplicerat sätt så skulle man kunna säga att det egentligen bara handlar om att ersätta manuellt arbete med automatiserat. Men vilket arbete då? Jo, den kommunikation som både dina kunder och din business behöver för att skapa förtroende, lojalitet och mervärde. Den kommunikation som du behöver få ut till rätt person i rätt tid av rätt anledning men som man sällan hinner med. Att viss kommunikation brukar falla mellan stolarna emellanåt är mer regel än undantag hos de flesta företag.

Kommunikationen i den automatiserade kommunikationen kan ske via epost, via sms eller via notiser, allt baserat på kundens behov men gärna baserat på en strategi, på något man kan följa upp och mäta mot. Viktigt att tänka på är att marketing automation inte är en egen entitet eller IT-avdelningens bidrag till marknadsarbetet utan bara en del av den digitala marknadsföringen. I en inbound marketing strategi så är marketing automation en naturlig del för retention och kundlivscykler/kundresor.

Nycklarna till lyckad automation är:

  • vem (målgrupp)
  • när (tajming)
  • vad (content)

Varför (syfte)

Så vad bör man i så fall automatisera? Var ska man börja? Det första steget man bör ta är att kvalificera det man vill göra. Kvalificera antingen strategin mot den data (information) man har eller kvalificera datat först som man sen bygger strategi på. Hur då? Säg att man bestämmer sig för att vara personlig i kommunikationen.

Säg att man tycker det hade varit trevligt att ge alla kunder ett erbjudande på sin födelsedag. Innan man börjar titta på vad man skulle kunna ge bort och vad det skulle kunna få kosta, så bör man nog lyfta på locket på ”data-lådan”. Om det saknas korrekt födelsedata på kunderna blir det svårt att genomföra idén och då behövs en smartare sign-up-strategi på plats först för att kunna förverkliga födelsedagshälsningar.

Men oftast räcker det att titta på den befintliga datan för att se vad som hade varit möjligt att genomföra. I de flesta fall används marketing automation efter köp och efter det att man blivit kund. Exempel?

Säg att man signar upp på en prenumeration

Alla prenumeranter får således en Dag 0 som startpunkt. Om prenumerationen sträcker sig 3 månader framåt blir slutpunkt Dag 90. Den första kommunikationen prenumeranten möts av blir Tackmejlet (Orderbekräftelsen) på Dag 0 (eller Dag 1). Nu finns det alltså 89 dagar till att prata med denna kunden men det går ju inte att skicka 89 mejl precis. Så vad gör man? Identifiera olika touch points under de 90 dagarna som kunden verkligen hade behövt bli kommunicerad med. Man vill ju att hen ska fortsätta prenumerationen så kanske en headsup ca. 10 dagar innan den går ut? Och agerar hen inte då så kanske ett påminnelsemejl Dag 92? Och för att underlätta en förlängning bidra med nåt snyggt mervärde i ett mejl Dag 10? Dag 45 kanske visa på fördelar med prenumeration, tipsa vänner, dra nytta av erbjudanden?

Att skapa en kundresa i automation som den ovan kräver inte mer än att välja att investera i en SAAS-lösning (behöver inte vara så dyrt) och ta fram content som går att använda i just den kommunikationen i just den strategin. Att investera lite tid i att ta fram en strategi, skapa innehåll och klicka in flödet i den tekniska lösningen är en liten insats och liten kostnad jämfört med den insats och den kostnad jobbet med att locka tillbaks missnöjda och tappade kunder blir.

Alla företag med kundrelationer har någon/några olika kundresor man hade behövt automatisera för att skapa bästa möjliga upplevelsen med sina kunder. Det finns alltid nån kund som behöver bli kontaktad just idag av just en anledning som just den kunden behöver. Frågan är om du vet vem av din kunder det skulle kunna vara och kan du svaret (vilket du troligtvis kan) så får ni nog fråga er själva varför ni inte börjat automatisera de delarna.

Markenvard 
Jungmansgatan 12
211 19 Malmö
040-627 08 30