vi gillar

Inbound marketing för nybörjare – en sedelärande historia

By mars 16, 2017 maj 28th, 2019 No Comments
I dess huvudsakliga mening betyder Inbound marketing att det är kunden som söker upp dig, inte tvärt om. Dynamikerna bakom är egentligen ganska enkla, och bygger på att skapa en god relation genom att tillhandahålla information när den potentiella kunden söker efter den.

 

Scenario 1 – outbound marketing

Tänk dig att du jobbat en hel dag utan tid att äta lunch eller ens att ta en liten paus. Trött efter dagen kör du inom din favoritpizzeria. Precis när du ska ta första tuggan ringer telefonen. Det är mobiloperatören Ringåstör som säger sig ha ett kanonerbjudande. När du efter fem minuter lyckats få den ivrige telemarketingsäljaren att inse att du inte har för avsikt att byta mobilabonnemang eftersom du 1: Inte tar det beslutet på telefon, 2: Det fantastiska erbjudandet faktiskt inte är så fantastiskt som telefonförsäljaren vill göra gällande och kanske den allra viktigaste punkten 3: Du vill inte prata mobilabonnemang nu. Du vill bara äta din pizza och sen sova. Efter avslutat samtal inser du att pizzan kallnat, ölen blivit ljummen och ditt humör sjunkit betydligt som en konsekvens därav. Känns det som om företaget Ringåstör lyckats bygga en positiv relation med en potentiell kund? Antagligen inte. Därför de har använt sig av traditionell aggressiv utåtriktad och störande marknadsföring i sin sämsta form.

Låt oss ge förslag på hur du kan arbeta med inbound marketing

Hade Ringåstör i stället lagt sin energi på att snappa upp potentiella kunder som faktiskt sökt efter information gällande mobilabonnemang, skulle man ha lagt en bra grund för en positiv kundupplevelse hela vägen till köp. Det är i denna process som inbound marketing ligger. Genom att skapa intresseväckande och målgruppsanpassat relevant innehåll. Det egentligen mycket enkelt.

Scenario 2 – Inbound marketing

Om vi istället tänker oss ett annat scenario: Du sitter ensam på pizzerian och andas ut efter en mycket lång dag. Favoritpizzan smakar gott, ölen svalkar strupen. Så småningom tar du fram din telefon och börjar googla lite. En bannerannons om den senaste tekniken inom mobilkommunikation fångar ditt intresse. Du klickar. Du läser. Det är ett blogginlägg från telekomföretaget Ringmigsen. Längst ned i artikeln finns en möjlighet att ladda ner mer information om tre av företagets nya mobiltelefoner som har den nya tekniken. Du blir nyfiken. Klickar och fyller i ett formulär med ditt namn och E-postadress. Sekunden senare plingar det i din inkorg och får du en artikel med utökad information om de nya telefonerna och alla dess tekniska landvinningar. Med ditt krävande jobb och ofta stressiga jobb är det klart att du blir lite intresserad av den där nya mobilen Super X rapid Communicator 8. Du betalar din pizza, sätter dig i bilen och kör hem. Tre dagar senare kommer det ett mail till dig. Det är från Ringmigsen. De berättar att det i dagarna kommit en uppgradering på Super X rapid Communicator 8 Köper du den inom 2 dagar får du uppgraderingen för samma pris som ursprungsmodellen. Snabbt börjar du googla på Super X rapid Communicator 8, läser andra kunders erfarenheter, hamnar på både Facebook och Instagram och klickar på några likes av bara farten. Funderar lite till. Morgonen efter ligger det ett mail till från Ringmigsen. Du har bara några timmar på dig att bestämma dig, lyder meddelandet. Och lagersaldot sjunker oväntat snabbt. Köpknappen finns i mejlet. Du klickar på köp.

Du har själv sökt upp information. Du har gjort det när du känt för det. Du har tagit del av andra konsumenters erfarenheter. Du har fått kontinuerlig information från Ringmigsen angående en produkt du aktivt visat intresse för. Du har blivit hjälpt i ditt beslut. Du har köpt en produkt av någon du litar på och fått ett gott intryck av. Inbound marketing alltså.

6 fundamentala steg för digital marknadsföring

Markenvard 
Jungmansgatan 12
211 19 Malmö
040-627 08 30