vi tycker

Mät din marknadsförings ROI

By april 19, 2017 maj 28th, 2019 No Comments
Analys och mätbarhet är beståndsdelar som varit centrala i näringslivet sedan urminnes tider. Detsamma kan inte sägas om den del av näringslivet som kallas marknadsföring. Förrän nu.

 

Från att traditionellt varit snudd på en extravagans och något som kunnat användas när den övriga budgeten varit rymlig nog, är marknadsföringsbudgeten nu en vital del av ett företags verksamhet. Paradigmskiftet stavas mätbarhet.

Att sticka fingret i luften, utforma en annons och se vart det leder är äntligen historia. Genom att använda big data som grund i ditt marknadsföringsarbete har du nära nog oändliga möjligheter att mäta fram konkreta siffror och ROI på dina marknadsföringsinsatser.

Analysera med hjälp av Hubspot

Hubspot är ett av många analysverktyg, men ett av de som ger tydligast analyser för flest berörda funktioner inom företaget. Hubspot är inte ett utan flera analysverktyg där CRM, marknads- och säljsystem kopplats samman för att fungera som en enhet där alla kan dra nytta av de analyser som presenteras. Nu kan marknadsavdelningen sätta upp mål som faktiskt går att mäta utfall mot. Här är några parametrar som varje marknadschef bör hålla koll på vid varje genomförd marknadsaktivitet.

Trafik: hur många intressenter besökte din hemsida i dag som ett resultat av din annonsering?

  • Genomsnittlig konvertering: Hur många besökare köpte nåt?
  • Trender: Hur utvecklar sig trafik och köp över tid?
  • Konvertering per kanal: Vilken aktivitet är mest effektiv?
  • Betald vs organisk marknadsföring: Separera aktiviteter som kostar och jämför med sådant du utvecklar själv (SEO, blogg, sociala medier)
  • Klickfrekvens: Håll koll på dina köpknappar och landningssidor.

Dessa är bara några exempel på parametrar som är både nödvändiga och enkla att hålla koll på med modern marknadsföring, vilken i allt större utsträckning sker i digitalt format. Med några enkla knapptryck kan du mäta snart sagt alla dina aktiviteter. Instagram, Facebook, Snapchat, bannerannonser, landningssidor, E-post kampanjer lämnar uppdaterade data i realtid och du får omedelbar återkoppling. Och kan agera därefter. Blixtsnabbt!

Markenvard 
Jungmansgatan 12
211 19 Malmö
040-627 08 30