vi gillar

Starkare marknadsföring med video

By augusti 22, 2019 No Comments
Markenvard media Videomarknadsföring
Att film är ett kraftfullt sätt att kommunicera har varit känt sedan den första filmen visades på bio i slutet av 1800-talet. Men de verktyg som tidigare bara fanns tillgängliga för stora filmbolag och producenter finns idag tillgängliga för vem som. Video är ett av de starkare verktygen för att sprida sitt budskap och fånga mottagarens intresse. Dessutom kan vi idag sätta siffror på vår kreativitet i form av likes, räckvidd, interaktivitet och så vidare. På så sätt ser vi snabbare vad som fungerar och vad som behöver justeras.
  

Anjali Sud var en av talarna på inbound 2018. Som CEO för videoplattformen Vimeo var hon var där för att tala om videomarknadsföring. När Anjali först fick CEO rollen var ett av hennes mål att få företaget att skifta till ett skaparperspektiv. 

”Särskilt idag när vi är överstimulerade med budskap och algoritmer kräver marknadsföring en balans mellan höger och vänster hjärnhalva. Marknadsföring kräver empati och fantasi. Det krävs att vi påverkar människor.”

Anjali menar att video är rätt sätt att göra detta på och visar statistik: 

 • 81% av företag använder video som ett marknadsföringsverktyg.  
 • 64% av konsumenterna genomför ett köp efter att ha sett en varumärkesfilm. 
 • 85% av konsumenterna vill se med video från företag. 
 • Videomarknadsföring ökar klickfrekvensen på en kampanj med 200-300%
 • Video har ökat retail converting med 2,5x. 

Video kan användas för att öka medvetenheten och få oss att se världen annorlunda. Bra och konsekvent innehåll är inte bara säljdrivande utan bygger också ett långvarigt och differentierat företag.

I sin spotlight visar Anjali två exempel på företag som hon tycker gör detta.

Shinola
Ett klockföretag som regelbundet skapar filmer som visar produkten och tillverkningsprocessen. Genom dessa filmer får vi en känsla av kvalitét och noggrannhet. Varumärket känns genuint. Besök Shinola här

Flint FIT
Ett företag som samlar och återvinner gamla plastflaskor till tyg och producerar med hjälp av designers kläder. Med hjälp av sina videos sprider företaget kunskap och ökar medvetenheten kring ett samhällsproblem, samtidigt som de visar på en lösning. Besök Flint FIT här

En video har idag en kort hållbarhet och syns inte många dagar efter publicering, vi har ungefär 4 sekunder på oss att fånga uppmärksamheten hos konsumenten. Fångar vi inte uppmärksamheten så blir vi passerade i flödet. Men hur skapar vi en bra video? Och vad är egentligen bra? En brittisk studie bland unga visar att 3x så många vill bli YouTubers på heltid snarare än doktorer eller sjuksköterskor, yrken som tidigare var högt eftersträvade. Vi blir mer och mer kreativa och ribban har höjts.

Visst låter det som ett omöjligt berg att bestiga. Men genom att analysera och lära känna din publik kan du hitta vilka plattformar som passar ditt varumärke bäst och vilket innehåll som engagerar din målgrupp. Testa, testa, testa. Och våga misslyckas. 

 • VÄRDERINGAR
  Bestäm vad varumärket ska förmedla och utstråla. Dessa värden ska sedan återspeglas i de videos som skapas. Värderingarna kan vara en del av företagets övergripande strategi men i detta steg tittar vi på hur dessa värderingar kan förmedlas genom rörlig bild. 

 • MÅLGRUPP
  Lär känna din målgrupp. Vilket innehåll gillar de, vilka plattformar är de aktiva på, vilka värderingar är viktiga för din målgrupp och hur kan din produkt eller lösning vara till nytta för din målgrupp. Målgruppen kan vara en del ur företagets övergripande strategi men i detta steg kollar vi specifikt på video och vilka egenskaper våra videos behöver för att fånga målgruppens uppmärksamhet. 

 • MÅLSÄTTNING
  Vad ska uppnås? Vilket är det stora och huvudsakliga målet och hur kan vi uppfylla det målet med hjälp av video. För att göra det enklare att följa utvecklingen delar vi sedan in målet i mindre delmål.

  Läs om hur du tar fram realistiska marknadsföringsmål här

 • INNEHÅLLSPLAN
  Planera det innehåll som ska skapas. Vilket material behövs, hur ska det skapas, när ska det publiceras och i vilka kanaler. 

 • ANALYSERA
  Följ innehållet som publicerats och lär dig vilket innehåll som fungerar och vad som inte fungerar. När en större mängd data har samlats in och mönster börjar framträda kan innehållsplanen behöva justeras beroende på vad som funderar och hjälper oss att uppfylla de uppsatta målen. 

Under sin föreläsning säger Anjali vid ett tillfälle: “Marketers have to be great storytellers. Storytellers needs to be great marketers.” och trots att det är snart ett år sedan jag satt där och lyssnade på hennes ord så tycker jag fortfarande att de är relevanta. 

Se hela Anjalis Spotlight från 2018 här


Markenvard 
Jungmansgatan 12
211 19 Malmö
040-627 08 30