vi gillar

Vad är marketing automation, egentligen?

By oktober 8, 2019 No Comments
Marketing automation
Marketing Automation, eller automatiserad marknadsföring. Det låter både komplicerat och kostsamt och som att det kanske passar bättre för stora jätteföretag. I detta inlägg vill vi visa att så inte behöver vara fallet! Visst kräver det lite planering och innehållet skriver tyvärr inte sig självt men marketing automation behöver varken vara komplicerat eller krångligt. 

Ok. Vi på företaget har nu bestämt oss för att ta diskussionen om hur automatisering skulle kunna se ut för oss. Vad händer nu?

Det absolut första man behöver göra är att kartlägga de kontaktytor man har mot sina kunder, även kallat touchpoints. I de flesta fall oberoende av bransch så finns det flera olika touchpoints i kontakten med kunder, eller med prospekt för den delen. I kontakt via exempelvis hemsida/webb finns det en kundresa, i kontakt med säljare/konsult en annan och i support/customer care en tredje, osv. Ritar man upp sina olika kundresor, eller flöden om man så vill, på en whiteboard blir det rätt fort tydligt hur de ser ut idag och vad man faktiskt kommunicerar, eller inte kommunicerar, samtidigt ser vi vad som skulle kunna automatiseras.

Kommunikationen och syftet i respektive kundresa skiljer sig från varandra, såklart. Via mejl, notiser, info på webb eller telefon/sms informeras det eller påminns om händelser och information som kunden behöver ta del av. Det absolut enklaste exemplet på en automatiserad kommunikation är orderbekräftelsen man får efter ett köp. Tänk att sitta och göra den manuellt vid varje order…

Den kundresa som de flesta företag väljer att titta på först när det kommer till att automatisera mot kund är just den efter ett köp eller vid en sign-up (nyhetsbrev). Många skulle nog hålla med om att man på så sätt idag redan har en aktiv automatisering, men är den då tillräcklig? Nej, förmodligen inte för så ”smart” är den oftast inte. Kunderna förväntar sig det mejlet, man öppnar det för att dubbelkolla sin beställning, sen raderar man det när man fått sin vara. Men det går att göra det mejlet smart, mer om det i annat inlägg  😀

Ska man dra verklig nytta av en automatisering behöver man ta på sig kundens skor för att vara så skarp och relevant som möjligt. Desto mer relevans, desto mindre uppfattas kommunikationen som pushig. Titta på en kundresa där den enskilda kontakten kan skapa värde och synlighet. Poängen med automation är att man på förhand identifierat de olika touchpointsen i kundresan, tagit fram relevant content för dem i det syftet det avser. 

Exempel på marketing automation

Här presenterar vi ett av många exempel på hur en automatiserad och värdeskapande kundresa kan se ut:

Louise signar upp sig på ett seminarium.
I formuläret efterfrågas den vanliga datan (namn, efternamn, mobil, företag) Hon får även frågor gällande allergier och/eller preferenser/intresseområden. Hon klickar på anmälningsknappen och inväntar sin bekräftelse. Redan här kan man bestämma sig för om det bara ska handla om ett mejl med nödvändig info eller om man ska kombinera det med snyggt sms? 

Bekräftelse (touchpoint 1) med alla nödvändiga detaljer kring tid och plats och vad Louise kan förvänta sig av seminariedagen landar i inkorgen. Några minuter efter plingar ett sms till med en varm och välkomnande text som berättar att allt hon behöver veta finns i mejlet hon fått. Två kommunikationer.

4 veckor kvar till seminariet, 5-8 dagar efter första touchpoint.
Louise får nu kompletterande information om talarna (touchpoint 2), om ämnen man ska beröra, annan information som kan verka intressant att förmedla. I detta mejlet finns Ingen aktiv försäljning eller företagspitch. Enbart information om seminariet.

2 veckor kvar till seminariet.
Louise får ännu ett mejl (touchpoint 3) som denna gång kompletterar info från förra mejlet men som också informerar om att platserna börjar ta slut, kanske hon ska skynda att rekommendera en vän? Skulle hon ha något hon undrar över så ska hon inte tveka att höra av sig till arrangören. En tydlig CTA-knapp med telefonnummer och mejladress till kontaktpersonen inkluderas i mejlet. Längst ner finns det även lite men tydlig information om företagets egna tjänster med länkar till egna artiklar eller liknande.

5 dagar kvar till seminariet.
Louise får nu välkomstmejl (touchpoint 4) med lite tips inför seminariet, en summering om talarna, information att det är fullbokat och att man hoppas att besöket blir givande för henne. 

Hon får även information om att hon kan komma att bli kontaktad efter seminariet för lite frågor. Även här avslutas mejlet med presentation av företagets egna tjänster och länkar intressanta artiklar eller liknande.

1 dag kvar till seminariet.
Louise får ett sista mejl inför stora dagen (touchpoint 5). Bilder på talare, bilder på seminariet och lokalerna, länkar till sociala medier, mingelbilder från tidigare event, och det pratas stort och brett om hur bra det kommer att bli. Louise ska känna att hon gjort rätt val, this is the place to be! 

Men nu kompletteras kommunikationen med ett sms, som innehåller en vägbeskrivning och en kartlänk till seminariet. Tillsammans med uppmaning att inte glömma tagga seminariet på sociala medier. Två kommunikationer.

2 dagar efter seminariet.
Louise har haft en bra seminariedag och får nu ett tackmejl (touchpoint 6). Man visar sin tacksamhet för hennes deltagande och uppmanar henne att gilla/dela/rekommendera företaget vidare till andra. Hon blir även påmind om att de kanske kan komma att ringa henne för lite live feedback och hoppas på att hon tycker det är ok. Och om hon är intresserad av att höra mer om vad företaget kan göra för henne är hon välkommen att höra av sig, eller bli uppringd (CTA-knapp). Mejlet innehåller också en uppmaning att signa upp sig till Senaste Nytt (nyhetsbrev) via mejlet (CTA-knapp). En liten stund efter mejlet får hon ett tack-sms där man kort och koncist tackar för att hon valde dem och önskar en fortsatt fin dag. Två kommunikationer.

Sammanfattningsvis så har Louise, efter signup fått 6 stycken automatiserade mejl och 3 stycken automatiska sms som har guidat, informerat och påmint henne om seminariet. Den automatiserade kommunikationen har dessutom presenterat företaget och dess tjänster, uppmanat till att dela med vänner eller kollegor för att få fler anmälningar och sist men inte minst, samlat viktig data för vidare kommunikation. 

Vi skulle gissa på att Louise hade varit rätt nöjd med kommunikationen hon fått från företaget. Och garanterat haft dem i tankarna framåt, varit mer uppmärksam på utskicken från dem, rekommenderat dem vidare till andra. 

Statistik och uppföljning. 

En viktig del är att följa statistiken, utvärdera och analysera varje steg i det automatiserade flödet. Hur mottas kommunikationen av mottagaren? Öppnas alla melj? Läses all information eller bara delar? Klickar mottagaren på önskad CTA? Vilka frågor kom in i mejl nr.3? Detta är mycket värdefull information för kommande flöden. Bör det kanske läggas till ett 7e mejl med mer info om exempelvis närliggande matställen? Eller ska informationen kring talarna utvecklas eller till och med minimeras? Genom att titta på dessa delar så lär vi oss mer om vår målgrupp och kan på så sätt utveckla och justera för att bli bättre. 

Vill du läsa mer om Marketing Automation kika in vårt inlägg:  Är marketing automation görbart för vem som helst?

Eller boka en tid med oss så pratar vi mer om hur du kan automatisera din marknadsföring

Markenvard 
Jungmansgatan 12
211 19 Malmö
040-627 08 30